Gravel-Pyörät

Gravel-pyörien suosio on kasvanut muutaman viime vuoden aikana. Ne ovat nopeita monikäyttöisiä pyöriä, jotka nimensä mukaisesti soveltuvat myös sorateille. Gravel-pyörät lainaavat perusrakenteensa maantiepyöristä, mutta niissä on reilummin rengastilaa ja hieman vakaamman ajettavuuden tuova runkogeometria. Gravel-pyörät ovat ottaneet aiemmin cyclocross-pyörien hallitseman paikan urheilullisina yleispyörinä.

Monissa gravel-pyörämalleissa on rungossa useita kiinnityspisteitä erilaisille lisävarusteille, kuten tavaratelineelle, erilaisille laukuille ja useille juomapullotelineille. Gravel-pyörä onkin nappivalinta niin kevyemmän kuorman bike packing -retkille kuin täysveriseen retkipyöräilyynkin. 

 

Gravel-pyörän viehätysvoima piileekin sen monipuolisuudessa. Kevyillä kiekoilla ja rullaavilla maantierenkailla varustettuna pysyt hyvin porukkalenkkien vauhdissa. Tai asenna gravel-pyörääsi leveät, kuvioidut renkaat ja voit oikaista jopa helppojen maastopolkujen kautta. Tai varustele se lokasuojilla, tavaratelineellä ja keliin sopivilla renkailla niin käsissäsi on työjuhta ympärivuotiseen käyttöön.

 

Gravel-pyöräily on autenttisimmillaan sorateillä seikkailua ja luonnosta nauttimista, mutta gravel-pyöräilyn suosio on synnyttänyt myös kilpailutoimintaa. Kansainvälinen Pyöräilyunioni UCI järjestää UCI Gravel Series -kiertueen ja yksi eeppisimmistä kisoista on Yhdysvalloissa järjestettävä Unbound Gravel – miltä kuulostaa 200 mailia sorateitä? 

 

Olivatpa tavoitteesi missä tahansa, valikoimastamme löydät varmasti käyttöösi sopivan gravel-pyörän ja siihen tarvittavat varusteet, jotta gravel-pyöräilykokemuksesi olisi vertaansa vailla. 

 

Gravel-pyörät – Usein kysyttyä

K: Mitä eroa on gravel-pyörällä ja cyclocross-pyörällä?

V: Gravel-pyörissä on useimmiten tilaa leveämmille renkaille kuin cyclocross-pyörissä, sillä UCI on säännöissään rajoittanut cyclocross-kisoissa käytettävien pyörien rengasleveydeksi enintään 33 mm. Moniin gravel-pyöriin sen sijaan mahtuu 40 mm tai jopa 45 mm leveät renkaat. Gravel-pyörien lunastettua piikkipaikan suosittuna yleispyöränä, monet valmistajat ovat suunnanneet cyclocross-mallinsa puhtaasti kisakäyttöön ja jättäneet lisävarusteiden kiinnityspisteet (lokasuojat, tavarateline) minimiin. Runkogeometriat poikkevat molemmissa malleissa valmistajittain, mutta yleisesti cyclocross-pyörissä on korkeampi keskiö, lyhyempi akseliväli ja jyrkempi ohjauskulma, jolloin se on ketterä kääntymään cyclocross-reitillä. Gravel-pyörissä usein painotetaan vakautta erilaisilla alustoilla ja tarvittaessa myös kuormattuna, siksi gravel-pyörät ovat rungoltaan yleensä pidempiä. Yleinen harhakäsitys on, että gravel- tai cyclocross-pyörässä olisi automaattisesti pystympi ajoasento kuin maantiepyörässä. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä mallikohtaisia geometriaeroja löytyy niin gravel- kuin maantiepyöristäkin.

 

K: Mikä gravel-pyörä kannattaa ostaa?

V: Jos tavoitteenaasi on ajaa gravel-pyörällä sekä maantietä että soratielenkkejä, hanki mahdollisimman kevyt gravel-pyörä. Ja jos tarkoituksesi on käyttää pienemmällä ilmatilalla varustettuja maantierenkaita, hiilikuiturunko on perusteltu paremman ajomukavuuden puolesta. Jos ajosi on yleiskäyttöä ja jopa retkeilyä, varmista, että gravel-pyörässäsi on riittävästi kiinnityspisteitä niille lisävarusteille, joita tarvitset.