Hybridit

Arvostatko vaivatonta ja kevyttä liikkumista kaupungin kaduilla ja hiekkateillä? Jos vastasit “kyllä”, hybridipyörä saattaa olla oikea pyörätyyppi sinulle. Hybridipyörät ovat hieman urheilullisempia versioita kaupunkipyöristä ja ne lainaavat voimansiirto-, jarru- ja runkomitoitusratkaisuja maastopyöristä. Hybridipyörä on useimmiten varustettu 8-30 -vaihteisella ulkovaihteistolla ja käsijarruilla. Ulkovaihteisto on perinteisen kaupunkipyörän napavaihteistoon verrattuna painoltaan kevyempi ja hyötysuhteeltaan tehokkaampi ratkaisu.

Hybridipyörät voidaan karkeasti jakaa kolmeen alaryhmään. Sport-hybridit tai “fitnesspyörät” ovat kevyitä, varustelemattomia lenkkeilyyn tehtyjä pyöriä. Päällimmäisenä erona varsinaiseen maantiepyörään on suora ohjaustanko. Kaupunkihybridit ovat verrattain pystyllä ajoasennolla varustettuja, helppokäyttöisiä yleispyöriä. Osa malleista on varusteltu jo tehtaan jäljiltä arkikäytössä tarpeellisilla varusteilla ja jos ei, lähes hybridi kuin hybridi on helppo varustella mieleisekseen. Kolmantena alaryhmänä ovat ns. “Multisport” -hybridipyörät, jotka nojaavat hieman enemmän maastopyörien suuntaan. Ne ovat edelleen kevyitä ajaa asfaltilla, mutta niiden leveät renkaat ja (osassa malleista) jousitetut etuhaarukat parantavat pitoa ja ajomukavuutta epätasaisemmilla alustoilla. 

 

Hybridipyörät – Usein kysyttyä

 

K: Mitä tarkoittaa hybridipyörä?

V: Sana “hybridi” kuvaa kahden eri pyörätyypin risteytystä. Hybridipyörä lainaa ominaisuuksia sekä maastopyöristä että perinteisistä maantiekilpapyöristä. Maantiepyöristä tiensä hybridiin ovat löytäneet 28-tuumaiset kiekot ja kadulle soveltuvat, joskin maantiepyörää leveämmät renkaat. Vaihteisto, jarrut ja suora ohjaustanko taas ovat maastopyöristä lainattuja ratkaisuja. Hybridipyörätkin ovat kehittyneet ja niiden runkogeometriat (ajoasento) voivat olla hybridipyörän mallista riippuen lähempänä maantiepyörää (sport-hybridi), kaupunkipyörää (city-hybridit) tai maastopyörää (multisport-hybridit). Käytännössä hybridipyörä on monikäyttöinen ja urheilullinen pyörä ja pyörämallin valinnalla voi painottaa kuntoilua, arkiliikkumista tai hiekkateillä seikkailua.

 

K: Onko hybridipyörä hyvä?

V: Jos käyttösi on kaupunkialueella tapahtuvaa yleisajoa, satunnaisia hiekkateitä tai kuntoilumielessä lenkkeilyä ja haluat rennohkolla ajoasennolla ja suoralla ohjaustangolla varustetun monipuolisen pyörän, hybridipyörä on hyvä valinta. Jos mielesi halajaa välillä myös metsäpoluille, harkitse etujousitettua maastopyörää, sillä sekin on mahdollista varustella. Jos taas haluat vielä urheilullisemman, mutta silti monikäyttöisen polkupyörän, gravel-pyörä voi olla sopivampi vaihtoehto.

 

K: Miten valita hybridipyörä?

V: Pääasiallisen käyttötarkoituksen tulisi ohjata valintaasi. Jos ajat säännöllisesti työmatkaa tai muuta ajoa kaupungissa, valmiiksi varusteltu kaupunkihybridi on oiva valinta. Jos lenkkeilet mielelläsi ja haluat kohottaa kuntoasi, urheilullisempi sport-hybridi sopii sinulle paremmin. Jos reitillesi osuu usein hiekka- tai sorateitä, leveämmillä renkailla varustettu multisport-hybridipyörä on oiva vaihtoehto. Käyttötarkoituksen lisäksi tulee varmistua, että hybridipyöräsi on sinulle varmasti sopivan kokoinen, ja siinä me voimme auttaa!