Polkupyörän osto-opas

Joillekin uuden polkupyörän valinta on helppoa, he ovat tutkineet internetin ja alan julkaisut läpikotaisin ja tietävät tasan tarkkaan mallin, jonka haluavat. Isolle osalle kahlaaminen pyörämallien ja pyöräalan terminologian parissa saattaa tuntua kuitenkin hämmentävältä. Tämän yksinkertaistetun oppaan tarkoituksena on helpottaa päätöksentekoa ja auttamaan sinua kysymään itseltäsi niitä kysymyksiä, jotka ohjaavat sopivimman mallin valintaan. Artikkelissa käsiteltävät asiat pätevät osin myös sähköavusteisen pyörän valintaan, mutta sähköpyörän valintaan vaikuttaviin ominaisuuksiin paneudutaan tarkemmin omassa artikkelissaan.

Mihin käyttöön olet ostamassa pyörää?

Vaikka lähelle päästäänkin, vielä ei markkinoilta löydy pyörämallia, jolla voisi tehdä kaikkea täydellisesti. Haluatko kenties ajaa töihin, perheesi kanssa piknikille läheiseen puistoon vai aiotko kenties liittyä paikalliseen pyöräilyseuraan ajaaksesi maantiekisoja? Ajatko asfaltilla, hiekkateillä vai jopa maastopoluilla? Erityyppiset pyörät selviytyvät kyllä vaihtelevissa olosuhteissa, mutta pääasiallisen käyttötarkoituksen tulisi ohjata valintaasi.

Kristallipallo esiin

Koeta pohtia puoli vuotta tai vuodenkin verran eteenpäin. Minkälainen pyöräilijä olet oletettavasti tulevaisuudessa? Pyöräily on siitä hieno laji, että nälkä kasvaa syödessä ja taitojen ja kunnon karttuessa innostus ajamiseenkin kasvaa. Jos olet ostamassa harrastepyörää, kannattaa mahdollisuuksien mukaan satsata kerralla hieman enemmän. Hybridipyörälläkin voi ajaa pitkiä ja vauhdikkaita lenkkejä, mutta siihen käyttöön löytyy paremminkin soveltuvia malleja. Vaikka se ostohetkellä tuntuisikin kirpaisevan, kerralla kalliimman pyörän ostaminen on loppujen lopuksi edullisempaa kuin ensin edullisemman ja hetikohta kalliimman pyörän ostaminen. Erityisesti edullisimmissa maastopyörissä saattavat ominaisuudet loppua kesken ajotaitojen kehittyessä ja vauhdin noustessa.

Budjetointi

Polkupyörien hintoja on näennäisesti helppo vertailla verkossa. Jos vertaat pelkästään pyörään asennettuja komponentteja (vaihteet, vanteet, jarrut ym.), saatat havaita paljonkin hintaeroa eri merkkien ja mallien välillä. Muista, että olet kuitenkin ostamassa kokonaista polkupyörää, et esimerkiksi pelkkää takavaihtajaa. Tiettyjen osien päivittäminen parempiin alkuperäisen kuluessa loppuun on myös kohtalaisen edullista, joten niitä ei kannata tuijottaa liikaa.

Hyvissä pyörissä käytettävät runkomateriaalit ovat laadukkaita ja kokonaisuuden sekä ajokokemuksen suunnitteluun on panostettu merkittävästi. Suosittelemme aina koeajoa, sillä lyhyelläkin koeajosessiolla saat melko hyvin tuntumaa pyörän ajoasennosta, herkkyydestä ja toiminnasta. Polkupyörä on siis enemmän kuin osiensa summa – luotettavat pyöräbrändit ja niiden jälleenmyyjät seisovat tuotteidensa takana myös silloin kun jokin menee pieleen. Polkupyörien hinnat vaihtelevat niin paljon pyörätyypistä ja -mallista riippuen, että hinnasta on melkein mahdotonta tehdä yleispätevää ohjetta. Lisäpanostuksella saat aina jotakin lisää, sinun tehtäväksesi jää päättää onko lisäsatsauksella saatava hyöty hintansa arvoinen.

Pyörätyypit

Kun olet päässyt itsesi kanssa yhteisymmärrykseen pyörän ensisijaisesta käytöstä, tutustu alla eri pyörätyyppien kuvauksiin ja ominaispiirteisiin. Punnitse, mitkä ominaisuudet painavat vaakakupissasi eniten, vertaile malleja, koeaja ja kysy meiltä tarvittaessa lisää.

Maantiepyörät

Joillakin ihmisillä on vieläkin virheellinen kuva maantiepyöristä epämukavina ja kiikkerinä kilpapyörinä, joilla ajaessa selkä tulee kipeäksi. Nykypäivän maantiepyörät ovat onneksi kaukana tästä mielikuvasta. Maantiepyörät ovat edelleen kevyitä, nopeita ja tehokkaita urheilupyöriä. Niiden mukavuus on kuitenkin vuosien saatossa oleellisesti parantunut runkomateriaalien, leveämpien renkaiden ja erilaisten tärinänvaimennusta parantavien ratkaisujen myötä. Maantiepyörän ohjaintanko mahdollistaa useita eri otteita ja ajoasennon muuttamisen lenkin aikana. Oikein mitoitettu maantiepyörä on mukava myös useiden tuntien pituisilla lenkeillä. Jos aiot ajaa pitkiä rupeamia asfaltilla, maantie-pyörä on edelleen pistämätön valinta. Maantiepyöräkategoriastakin löytyy eri painotuksella olevia malleja.

Hybridit

Hybridipyörä on suosittu valinta sen monikäyttöisyyden vuoksi ja niitä onkin tarjolla laajalti. Hybridipyörien mallikirjosta löytyy versioita eri painotuksilla: jousto-haarukalla varustettuja maastopyörämäisiä malleja, sport-hybrideitä, jotka ovat lähellä maantiepyörää sekä valmiiksi varusteltuja kaupunkimalleja. Yleispyöränä hybridi toimii loistavasti. Se ei pelkää pitkiäkään asfaltti-taipaleita ja toisaalta voit ajaa sillä myös hiekkateillä. Hybridipyörien ajoasento on yleensä hyvä yhdistelmä tehokasta etenemistä ja mukavuutta. Tässä pyörä-tyypissä arkikäyttökin on yleensä huomioitu. Osassa malleista on kaikki varusteet valmiina ja riisutummissakin versioissa löytyvät asennuspaikat tarpeellisille lisätarvikkeille. Ulkovaihteiset hybridit ovat kevyitä ajaa ja niitä löytyy lähes jokaiseen hintaluokkaan.


Maastopyörät

Jos haluat ajaa aktiivisesti polkujen puolella, maastopyörä on oikea valinta. Vaikkei se optimaalinen kaupunkikäyttöön olisikaan, sopivalla maastopyörällä voit ajaa myös arkiajoa kohtuullisen mukavasti. Valitse vain malli, jossa on riittävän rullaavat renkaat ja mahdollisuus asentaa haluamasi varusteet. Maastopyörät-tuoteperheen alle mahtuu useita eri alaryhmiä, jotka poikkeavat toisistaan ominaisuuksiltaan. Alla on yleisluontoinen listaus eri maastopyörätyypeistä.

Cross country (XC)

Tämän kategorian alle asettuu iso osa mallistosta. XC-pyörät voivat olla joko etujousitettuja tai täysjoustopyöriä. Pyörätyypille ominaista on rullaavat, matalanappulaiset renkaat (27.5” tai 29”) ja noin 100 mm joustomatka. XC-maastopyörät ovat tehokkaita etenijöitä ja ne loistavat nopeassa maastoajossa verrattain helpoissa maastoissa. XC-maastopyörien hintaskaala on laaja.

Trail-pyörät

Trail-maastopyörät ovat suosittuja niiden monipuolisuuden vuoksi. Hyvä trail-pyörä on helposti hallittava, kiipeää tehokkaasti ja herättää luottamusta teknisessä maastossa. Kuten XC-maastureitakin, myös trail-pyöriä löytyy sekä etujousitettuina että täys-joustoversioina. Rengaskokona trail-pyörissä voi olla 27.5”, 27.5+ tai 29”. Jousto-matkaltaan pyörät asettuvat useimmiten 120-150 mm:n väliin.

Enduro

Mikään ei estä ajamasta enduropyörällä peruslenkkiä maastossa, mutta ne ovat suunniteltu loistamaan teknisillä alamäki-pätkillä. Useimmissa endurokisoissa nousu tapahtuu hissillä, joten ylämäki-ominaisuuksiin ei ole satsattu niin paljoa kuin esimerkiksi trail-pyörissä. Jousto-matkaltaan 150-180 mm:n enduropyörissä on yleensä pitkä ja matala runkogeometria, loiva ohjauskulma ja 2.4-2.5” leveät 29-tuumaiset renkaat. Suurin osa malleista on täysjousitettuja.

Downhill

Downhill- eli alamäkipyörät on suunniteltu vain yhtä päämäärää silmälläpitäen – huipulta alas pääsemiseen mahdollisimman nopeasti. Runkogeometriasta, ajoasennosta ja joustomatkoista johtuen alamäkipyörää on vaikeaa suositella mihinkään muuhun kuin hissipyöräilyyn. Mutta kunnollisella DH-pyörällä se onkin niin hauskaa, ettet halua lopettaa!

Fatbike

Vaikka paksupyörien suurin buumi onkin ohi, tietyille markkinoille ne ovat tulleet jäädäkseen. Fatbike sopii suuren rengaskokonsa ansiosta myös kaikkein hankalimpiin maastoihin. Se on myös ehdoton talvisiin seikkailuihin. Renkaiden suuren ilmatilan vuoksi erillistä jousitusta ei välttämättä tarvita, mutta jousitettujakin malleja löytyy. Fatbike soveltuu nautiskeluun luonnossa ja suurten hyrrävoimien ansiosta se pitää vauhdin maastossa hämmästyttävän hyvin. Toisaalta leveät renkaat mahdollistavat myös hidasvauhtisen metsässä möyrimisen.


Kaupunkipyörät

Kaupunkipyörille ominaista on niiden käytön (ja hankinnan) helppous. Suuri osa malleista on jo tehtaan jäljiltä varusteltu päivittäisessä käytössä tarpeellisilla varusteilla, kuten lukolla, lokasuojilla, tavaratelineellä ja seisontatuella. Monissa kaupunkipyörissä on helppokäyttöinen ja hyvin säältä suojattu napavaihteisto. Vaikka ratkaisu ei varsinaisesti olekaan huoltovapaa, pärjää sen kanssa vähemmällä ylläpidolla kuin ulkovaihteiston kanssa. Kaupunkipyörän ajoasento on useimmiten pysty, joten liikenteen havainnointi on helppoa. Leveät renkaat ja vakaa ajettavuus parantavat kaupunkipyörien turvallisuutta. Jos ajettavat matkat ovat maltillisia ja arvostat yksinkertaista mukavuutta, kaupunkipyörä voi olla nappivalinta sinulle.


Runkokoko

Eri pyörävalmistajilta löytyy suositustaulukoita sopivan runkokoon valintaan, mutta pelkkä ajajan kokonaispituus ei välttämättä anna optimaalista lopputulosta. Raajojen mitat, kuten jalan sisämitta ja selän sekä käsien pituus vaikuttavat koon valintaan. Eikä sovi unohtaa kehon liikkuvuutta. Mahdolliset aiemmat vammat saattavat nekin ohjata valintaa. Myös pyörätyyppi sekä ajajan tavoitteet ja mieltymykset vaikuttavat.

Äärimmäistä suorituskykyä etsivä, supernotkea maantie- tai triathlonpyörän ostaja ja nautiskellen lenkkejä ajava pyöräilijä voivat päätyä eri kokoon vaikka olisivatkin pituudeltaan yhteneväiset. Hyvä uutinen on se, että tehtaan asettamat mitat ja etäisyydet ovat kuitenkin muokattavissa. Esimerkiksi ohjainkannattimen vaihtaminen eri pituiseksi tai eri kulmalla varustetuksi voi olla täysin riittävä muutos. Jos suinkin mahdollista, tukeudu meihin oikean koon valinnassa. Ohjaamme sinut parhaiten istuvan koon satulaan ja teemme tarvittavat hienosäädöt ja muutokset mielellämme.


Varusteet

Kun mietit käytettävissä olevaa rahasummaa ja mahdollista pyörän valintaa, kannattaa huomioida, että saatat tarvita tiettyjä lisävarusteita parhaan mahdollisen käyttökokemuksen saavuttamiseksi. Kaupunkikäyttöön tehdyt pyörämallit ovat usein kattavasti varusteltuja, joten niihin ei paljoa varustelua tarvita, kypärää ja mahdollista lisälukkoa lukuunottamatta. Alla on lyhyt muistilista yleisimmistä varusteista pyörätyypeittäin. Käyttötarkoituksesi määrittää lopullisen varustelun ja niitä pystyy aina lisäämään myöhemminkin. Ajovaatteet on tarkoituksella jätetty listasta pois, mutta esimerkiksi pehmustettu pyöräilyhousu ja hyvin istuvat hanskat ovat paikallaan pyörätyypistä riippumatta. Myös pyörän hoitoon käytettävät puhdistus- ja voiteluaineet ovat aina hyödyllisiä hankintoja. Pimeän aikaan ajettaessa valot ovat myös pakollinen varuste, ajoitpa missä tahansa.

Varusteita maastopyörään
  • Kypärä 
  • Polkimet (lukkopolkimet tai avopolkimet)
  • Kengät (lukkopoljinkengät tai flättipolkimille optimoidut ajokengät)
  • Pumppu (minipumppu mukaan, jalkapumppu kotiin)
  • Minityökalu + rengasmuovit
  • Varasisärengas (tai vaihtoehtoisesti tubelesspaikkoja)
  • Juomareppu (reppuun saat veden lisäksi kätevästi myös työkalut ja esimerkiksi sadevaatteita)
  • Iskaripumppu (jos ilmalla säädettävä jousitus)
Varusteita maantiepyörään
  • Kypärä
  • Ajolasit
  • Lukkopolkimet ja ajokengät
  • Pulloteline(et) + juomapullot
  • Varasisärengas
  • Pumppu tai CO2-täyttölaite (minipumppu lenkille mukaan + jalkapumppu kotiin)
  • Minityökalu + rengastyökalut
  • Satulalaukku (työkaluja ja esimerkiksi kotiavaimia varten)
  • Ajotietokone (tai pyöräanturi olemassa olevaan urheilukelloon)
Varusteita gravelpyörään
  • Kypärä
  • Ajolasit
  • Lukkopolkimet ja ajokengät
  • Pulloteline(et) + juomapullot
  • Varasisärengas (tai tubelesspaikkoja)
  • Pumppu tai CO2-täyttölaite (minipumppu lenkille mukaan + jalkapumppu kotiin)
  • Minityökalu + rengastyökalut
  • Satulalaukku (työkaluja ja esimerkiksi kotiavaimia varten)
  • Ajotietokone (tai pyöräanturi olemassa olevaan urheilukelloon)
  • Lokasuojat 
  • Tavarateline + laukut (jos retki- tai arkikäytössä)
  • Vaakaputkilaukku (esimerkiksi energiageeleille)
Varusteita hybridipyörään (urheilukäyttö)
  • Kypärä
  • Ajolasit
  • Lukkopolkimet + pyöräilykengät
  • Ajotietokone 
  • Pulloteline + juomapullo
  • Kevyet lokasuojat
Varusteita hybridipyörään (arkikäyttö)
  • Kypärä
  • Lokasuojat
  • Tavarateline
  • Laukku / laukut
  • Lukko
  • Seisontatuki

Toivomme, että opas antoi hieman ajateltavaa seuraavan pyörähankintasi tueksi. Muistathan, että voit aina tulla käymään liikkeessämme, soittaa tai laittaa sähköpostia. Yhdessä pääsemme varmasti parhaaseen lopputulokseen!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa