Sähköpyörät

Sähköpyörät ovat vakiinnuttaneet asemansa sekä jokapäiväisessä asiointiajossa että harrastusvälineinä. Sähköpyörällä tai sähköpolkupyörällä viitataan tässä yhteydessä nimenomaan sähköavusteiseen polkupyörään. Sähköpyörän moottori siis voimistaa omien jalkojesi tuottamaa tehoa, se ei liiku pelkän moottorin voimin. Kaasukahvallisia, pelkän sähkön voimalla liikkuvia sähköpyöriäkin toki on, mutta meidän valikoimamme koostuu yksinomaan sähköavusteisista polkupyöristä, joita koskee sama lainsäädäntö kuin avustamatonta polkupyörääkin.

Sähköpyörät: Tehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto liikkumiseen

Sähköpyörän moottori voi sijaita rungon keskellä, takanavassa tai etunavassa. Napamoottorilla varustetut sähköpyörät ovat yleensä hieman edullisempia kuin keskimoottoriset versiot. Keskimoottorin etuina ovat matala painopiste ja yleensä hieman luonnollisemman tuntuinen avustus. Napamoottorillisen sähköpyörän käytös on hienosäädettävissä, kunhan järjestelmä on varustettu asiallisella momentintunnistimella. Joissain edullisemmissa etunapamoottorilla varustetuissa sähköpyörissä veto tuntuu jäävän hetkeksi päälle myös polkemisen loputtua. 

Asenteet sähköpyöriä kohtaan ovat onneksi muuttumassa. Lähimenneisyydessä kuuli usein kommentteja siitä, kuinka sähköpyörät ovat lähinnä ikäihmisten tai liikuntarajoitteisten apuvälineitä. Todellisuudessa sähköpyörä auttaa esimerkiksi ajamaan työmatkat nopeammin, mahdollistaa pitkätkin siirtymät polkupyörällä tai tasoittaa eri ajajien välisiä kuntoeroja, jolloin kaikki voivat ajaa samassa porukassa. Sähköavusteiset tavarapyörät laajentavat käyttömahdollisuuksia entisestään ja tekevät sähköpyörän valinnan auton sijaan entistäkin houkuttelevammaksi. 

Mukavuutta ja suorituskykyä naisille - Naisten sähköpyörät valmiina seikkailuihin
VM Sport tarjoaa monipuolisen valikoiman naisten sähköpyöriä, jotka on suunniteltu erityisesti naisten tarpeita silmällä pitäen. Naisten sähköpyörät eroavat miesten malleista tarkkaan harkitun muotoilunsa osalta. Pyörien runkoa on alennettu, mikä helpottaa pyörän selkään nousemista. Lisäksi naisten sähköpyörät on suunniteltu naisten mittasuhteita mukaillen, mikä takaa optimaalisen voimansiirron ja miellyttävän pyöräilykokemuksen. Tutustu nyt laajaan valikoimaamme ja löydä oma, sopivasti muotoiltu naisten sähköpyöräsi!

Miesten sähköpyörät - monipuolisuutta ja ajomukavuutta
VM Sport tarjoaa kattavan valikoiman miesten sähköpyöriä erilaisiin tarpeisiin. Miesten sähköpyörät on suunniteltu miesten mittasuhteiden mukaan, mikä takaa erinomaisen ajomukavuuden ja voimansiirron. Irrotettava akku on integroitu pyörän runkoon, ja sen avulla voit helposti ladata akun tarvittaessa. Painonsa jakautuminen tasaisesti keskelle pyörää varmistaa hyvän tasapainon ja mukavan polkemisen ylä- ja alamäissä. Miesten sähköpyörät tarjoavat kevyttä ja kestävää pyöräilyä, kun rungot on valmistettu laadukkaista materiaaleista. Pyörän voit noutaa liikkeestämme tai hankkia sen myös toimituksella!

Sähköpyörien valikoima on tätä nykyä huiman laaja ja lähes jokaiseen pyöräkategoriaan löytyy myös sähköavusteinen versio. Voit tutustua sähköpyörien ostajan oppaaseemme tästä.

Alta löydät sähköpyörien usein kysyttyjä kysymyksiä.

Sähköpyörät – Usein kysyttyä

K: Onko sähköpyörä järkevä ostos?
V: Lyhyesti, kyllä se on. Sähköpyörä on toki arvokkaampi hankinta kuin tavallinen pyörä, mutta jos käytät sitä esimerkiksi korvaamaan auton arkiajossa, säästät sähköpyörän hankintahinnan ja ylläpitokulut melko nopeasti takaisin. Rahallisen säästön lisäksi saat viettää aikaa ulkoilmassa ja tietysti kuntoilla. Sähköpyörän hieno puoli on se, että avustustasoja vaihtamalla voit itse määrittää liikkumisen rasittavuuden.

K: Kenelle sähköpyörä sopii?
V: Sähköpyörä sopii kenelle tahansa, joka haluaa ajaa helpommin, useammin ja pidemmälle. Nykyisten sähköpyörien toimintamatkat alkavat olla sen verran pitkiä, että voit huoletta seikkailla vähän pidemmällekin ilman huolta jaksamisesta paluumatkalla. Jos haluat tehdä asioita vaivattomammin tai vain laajentaa reviiriäsi pyöräillen, sähköpyörä on ehdottomasti sinulle.

K: Onko sähköpyöräily terveellistä?
V: Kunhan käytössäsi on nimenomaan sähköavusteinen pyörä, eikä pelkän moottorin voimalla kulkeva sähköpyörä, sähköpyörällä ajaminen aktivoi elimistösi samoja osia kuin luomupyörällä ajaminenkin. Jalkojen lihakset, hapenottoelimistö ja sydän tekevät kaikki töitä. Sähköpyörän avustustason valinnalla voit itse määrittää kuinka paljon tehoa tuotat itse ja kuinka paljon moottori auttaa etenemistäsi. Toisin kuin vielä joskus kuulee kommentoitavan, sähköpyörällä ajaminenkin on liikuntaa.

K: Mitä tulee ottaa huomioon sähköpyörää ostaessa?
V: Sähköpyörän valinnassa pätevät osittain samat “lainalaisuudet” kuin tavallista pyörää valittaessa. Pyörä tulisi aina valita ensisijaista käyttötarkoitusta silmälläpitäen ja sen pitää ehdottomasti olla käyttäjälleen oikean kokoinen. Tavallisista pyöristä poiketen, sähköpyörän valinnassa kannattaa pohtia myös päivittäisiä ajomatkoja ja valita akun koko tarvetta vastaavaksi. Lisää tietoa sähköpyörän ostamisesta löydät tästä oppaasta.

K: Tuleeko sähköpyörän mukana laturi?
V: Kyllä, kaikkien meidän myymiemme sähköpyörien mukana toimitetaan kyseiseen malliin sopiva laturi.

K: Milloin sähköpyörän akku kannattaa ladata?
V: Tarkimmat tiedot löydät akun valmistajan käyttöoppaasta, mutta yleisesti kaikki tunnetut sähköpyöräjärjestelmiä tarjoavat valmistajat käyttävät älykkäitä litiumioniakkuja, jotka voi ladata vaikka päivittäin. Näitä akkuja ei tarvitse “syväpurkaa” vaan ne voidaan ladata päivän pyöräilyjen jälkeen tai aina tarpeen tullen. Jos akku on pitkään käyttämättä (esim. talven yli), se kannattaa pitää noin 40-60 % varaustasossa.

K: Voiko sähköpyörällä ajaa ilman sähköä?
V: Voi toki, ja useissa nykyaikaisissa sähköpyörissä moottorin tuoma sisäinen vastus on niin pieni, ettei eroa tavalliseen pyörään juuri synny. Merkittävin ero ajamisen raskaudessa syntyy sähköpyörän korkeammasta painosta. Jotkin napamoottoreilla varustetut sähköpyörät voivat tuntua “tahmeilta” sähkön loputtua, mutta keskimoottorisissa sähköpyörissä tätä ongelmaa harvemmin esiintyy.

K: Voiko sähköpyörällä ajaa polkematta?
V: Meidän valikoimamme sähköpyörät ovat sähköavusteisia pyöriä, joten ne eivät liiku jos ne eivät saa signaalia polkimien liikkeestä. Pelkällä sähkölläkin kulkevia versioita on olemassa, mutta ennen sellaisen hankintaa kannattaa varmistaa mihin ajoneuvoluokkaan kyseinen pyörä kuuluu, missä sillä saa ajaa ja mikä lainsäädäntö sitä koskee. Sähköavusteisia, enintään 25 km/h avustavia pyöriä kohdellaan lain silmissä aivan samalla tavalla kuin avustamattomia polkupyöriä.