Monteringsanvisningar för cykel
Tryggt på vägen
Varje cykel vi säljer genomgår montering, justeringar och kontroller utförda av våra professionella mekaniker. Vi gör det mesta av arbetet, men på grund av packningstekniska skäl kräver cykeln du beställt från vår webbutik en sista finish från din sida. Men oroa dig inte, arbetet är inte överväldigande och med de instruktioner som följer kan du undvika misstag. Och om du är osäker på något moment, kan du alltid ringa oss, vi hjälper dig gärna!
Pedalerna
För att montera och dra åt pedalerna behöver du en pedalverktyg eller en 15 mm fast nyckel. Vissa pedalmodeller dras åt med en insexnyckel (6 eller 8 mm) genom hålet i pedalarmen. På cykeln som du beställt från vår webbutik kan pedalerna vara monterade inåt i pedalarmarna för leverans. Dessa måste naturligtvis först tas bort och monteras korrekt på pedalarmarna. I instruktionerna nedan ser du åt vilket håll varje pedal ska dras åt.

Cykelpedaler har gängor med olika riktning för höger och vänster sida. Pedalens sida är oftast markerad på pedalaxelns ände: R = ”Right” (höger, drivsidan) och L = ”Left” (vänster sida).

Pedalen på högersidan (drivsidan) har en ”normal” högervriden gänga, den dras alltså åt medsols.

På vänster sida (sett bakifrån cykeln) har pedalen en så kallad ”vänstergängad” tråd. Den dras alltså åt motsols.
Uppmärksamma
Pedalaxeln ska börja rotera för hand utan verktyg. Om detta inte händer, kontrollera igen att du vrider pedalen åt rätt håll och att pedalaxeln inte är sned i förhållande till pedalarmens gänga.
Smörj gärna pedalaxeln med lite fett vid monteringen. Detta underlättar framtida borttagning av pedalen.
Pedalerna ska skruvas åt ganska hårt, eftersom en pedal som lossnar under körning kan orsaka farliga situationer och skaderisk. Om det finns ett åtdragningsmoment markerat på pedalarmen eller pedalen, rekommenderar vi att följa det. Kom ihåg att också regelbundet kontrollera pedalerna för att säkerställa att de är ordentligt åtdragna!
Styrstam
Styrstammen är den del som förbinder framgaffelns styrtratt med styrstången. Det är en viktig del, och det är viktigt att vara noggrann när du drar åt den. Det finns två grundläggande typer av styrstammar: den “aheadset”-stam som dras åt från sidan och den traditionella stamen som dras åt med en kil. Olika tillverkare kan ha särskilda integrerade lösningar för styrsystemet, och i sådana fall rekommenderar vi att du följer tillverkarens installations- och bruksanvisningar. Cykeln som du beställt från vår webbshop levereras med styrstången vänd mot ramen, och med instruktionerna nedan kan du vända och dra åt den till ett säkert användarläge.

Om din cykel har en sidodragen styrstam (som på bilden) och styret är vänt åt sidan, börja med att lossa lite på skruvarna på stammens sidor. För detta behöver du oftast en 4 mm insexnyckel (5 mm i vissa fall).

När du har lossat skruvarna på stammens sidor, bör styret kunna vridas till mitten utan problem. Kontrollera sedan att styrlagret inte har något spel. Detta görs genom att vrida på skruven på styrlagrets topplock medsols. Skruven behöver inte dras åt mycket, bara så att spelet försvinner. Håll främre bromsen i botten och vagga cykeln fram och tillbaka för att känna efter möjligt spel. Om det inte finns något spel, kan du nu dra åt skruvarna på stammens sidor till det åtdragningsmoment som är markerat på stället.

När du har dragit åt styrstammen på plats, lyft cykelns framände i luften och kontrollera att styrningen fungerar smidigt. Om styrningen hakar upp sig eller känns stel, kan det vara att styrlagret är för hårt åtdraget. Då måste du lossa stammens fästdetaljer och dra åt topplocket lite. Kom ihåg att dra åt fästdetaljerna på stammen efter justeringen!

Kilställd styrstam
Om din cykel har en kilställd styrstam (som på bilden) och du behöver räta upp styret, är det enkelt. Ta först bort eventuell gummiskydd över åtdragningsskruven. Därefter behöver du en något längre (vanligtvis) 6 mm insexnyckel. Lossa skruven lite genom att vrida den motsols, räta upp styret och dra åt skruven. Kontrollera åtdragningen genom att stå med framhjulet mellan benen och svänga styret åt sidorna. Styret ska inte kunna vridas.
Tips: När du lossar skruven på en kilställd styrstam, vrid inte av den helt. Styrstammens kil kan falla ner till botten av gaffelrörets styrhuvud och orsaka extra arbete.
Tips 2: En vanlig missuppfattning är att de stora muttrarna vid foten av styrstammen påverkar åtdragningen av styrstammen. De är dock bara för justering av styrhuvudet.

Justering av sadelhöjd
För att justera sadelhöjden, lossa först bulten på sadelstolpens klämma. Skjut sedan sadelstolpen till önskad höjd och dra åt bulten. I vissa fall har sadelstolpens klämma en snabbkopplingsspak. I så fall öppnar du spaken, justerar sadelhöjden och stänger spaken.
Att tänka på
Lyft aldrig sadelstolpen över den tillåtna gränsen. Gränsen är markerad på sadelstolpen (Minimum insertion). En för högt lyft sadelstolpe kan böjas eller i värsta fall brytas av. Var också noggrann med åtdragningen av bulten på sadelstolpens klämma och följ de värden som är markerade på klämman. En för löst lämnad klämma kan få sadelstolpen att glida eller vrida sig. En för hårt åtdragen klämma kan å andra sidan påverka klämmans konstruktion och kan hindra till exempel droppsetets smidiga funktion.

Sadelns rätta höjd
Den optimala sadelhöjden är delvis individuell, men genom att följa denna grundläggande riktlinje kommer du komma igång på rätt sätt. Ställ dig på cykeln med hjälp av en vägg, dörröppning eller en assistent för stöd. Sätt dig på sadeln och rotera vevarna så att en vev pekar rakt nedåt. Placera hälen på pedalen. När hälen är på pedalen ska benet vara helt utsträckt, men fortfarande nå pedalen. När du börjar cykla normalt kommer fotens framdel att landa på pedalen, vilket gör att din fot förblir något böjd i nedre läget.
Om sadeln är för låg får du inte ut maximal kraft från benen. En sadel som är för hög kan däremot orsaka att du “sträcker” benen på varje tramp, vilket gör att det blir svårare att upprätthålla ett jämnt trampande.